Live Score

Παν. Λαδάς:"Βαδίζω με αργά και σταθερά βήματα..."- "Τη νέα χρονιά θα βρίσκομαι στο Βέλγιο"

Συνέντευξη στον Κωνσταντίνο Γκελντή
Με πατέρα μία από τις παλιές δόξες του Πανηλειακού κάτω από τα γκολπόστ, τον Άρη Λαδά,

η πορεία του Παναγιώτη ήταν προδιαγεγραμμένη στο ποδόσφαιρο. Τιμώντας την θέση, που αγωνίστηκε ο πατέρας του, όπως και ο μικρότερος αδερφός του Γιώργος, ο Παναγιώτης μόλις στα 22 του χρόνια έχει καταφέρει να κάνει πραγματικότητα πολλά από τα όνειρα κάθε παιδιού, όταν ξεκινά να ασχοληθεί με το χώρο του ποδοσφαίρου.
Έχοντας κάνει τα πρώτα του βήματα στην ομάδα του χωριού του, την Ανατολή Κολιρίου και την ακαδημία του Αιόλου Πύργου, ξεχώρισε για το ταλέντο του και βρέθηκε στον Αστέρα Τρίπολης, στον οποίο την τέταρτη χρονιά έγινε επαγγελματίας, ενώ εν συνεχεία είχε την τύχη να αγωνιστεί στον Ηρακλή Θεσσαλονίκης, συμβάλλοντας στην άνοδό του από την Β’ Εθνική στην Α’, συνεχίζονται και στην πρώτη εθνική κατηγορία με τη φανέλα του Γηραιού. Παράλληλα έχει τιμήσει και την φανέλα με το εθνόσημο, ως μέλος της Εθνικής Παίδων, ενώ η λήξασα σεζόν τον βρήκε στην Γ’ Εθνική και την Δόξα Ν. Μανολάδας. Επόμενος σταθμός για τον Παναγιώτη Λαδά θα είναι το Βέλγιο και η KFC OOSTERZONEN, ομάδα Β’ Εθνικής”.
Ο Παναγιώτης μιλάει σήμερα για όλους και για όλα στον Κωνσταντίνο Γκελντή και την «Πρωινή». Αναλυτικά όσα μας είπε:

- Πως ξεκίνησε η ενασχόλησή σου με το ποδόσφαιρο;

“Το ποδόσφαιρο για εμένα ξεκίνησε από πολύ μικρή ηλικία, από το χωριό μου, όταν και μαζευόμασταν όλα τα μικρά παιδιά και παίζαμε... Αλλά τα πρώτα ερεθίσματα τα έχω πάρει από τον πατέρα μου (σ.σ. Άρη Λαδά) ο οποίος ήταν τερματοφύλακας στην ομάδα του Πανηλειακού. Η θέση του τερματοφύλακα μου άρεσε και ένας κύριος λόγος που ασχολήθηκα με την συγκεκριμένη θέση είναι επειδή διαφέρει από τις υπόλοιπες..”

- Από ποιες ομάδες έχεις περάσει στο παρελθόν;

“Στα δέκα μου χρόνια ξεκίνησα από την ομάδα του χωριού μου, την Ανατολή Κολυρίου, μετά πήγα στις ακαδημίες του Αιόλου Πύργου με προπονητή τον Αντώνη τον Χρυσανθακόπουλο όπου εκεί έμεινα δύο χρονιές, μετά στον Αργοναύτη Κατακόλου όπου εκεί σε ηλικία 15 ετών ο προπονητής μου, ο Κώστας ο Σκαρτσιάρης με εμπιστεύτηκε και έπαιξα Α2 τοπικό και αυτά ήταν τα πρώτα μου βήματα ως ποδοσφαιριστής. Από εκεί και πέρα είχα κλιθεί και από την Εθνική παίδων, στην οποία έπαιξα κάποια φιλικά με την Βουλγαρία και μετά στα 16 μου πήγα στον Αστέρα Τρίπολης, στον οποίο την 4η χρονιά έγινα επαγγελματίας και μετά συνέχισα με τον Ηρακλή Θεσσαλονίκης στην Β' Εθνική όπου ανεβήκαμε στην Α' Εθνική και τώρα έχω επιστρέψει και πάλι στον τόπο μου όπου παίζω στη Δόξα Νέας Μανωλάδας για 5 μήνες.”

- Τι έχεις να θυμάσαι από τις ομάδες που έχεις περάσει;

“Έχω να θυμάμαι πάνω από όλα όμορφες στιγμές! Η κάθε ομάδα σου προσφέρει όμορφες εμπειρίες, φιλίες και σου μαθαίνει τι πάει να πει αθλητισμός”.

- Πως νιώθει ένας ποδοσφαιριστής, όταν από το τοπικό ποδόσφαιρο φτάνει στα σαλόνια της Σούπερ Λίγκα;

“Το να πας από το τοπικό σε μια ομάδα της Α' Εθνικής σίγουρα είναι κάτι μοναδικό και όμορφο! Σίγουρα μπαίνεις στην επαγγελματική νοοτροπία πια. Αλλάζουν τα πάντα. Από το τι ώρα θα φας, τι ώρα θα κοιμηθείς, αν θα βγεις. Όταν είσαι σε μια ομάδα της Α' Εθνικής πρέπει να είσαι σε καλή φυσική κατάσταση, να είσαι ξεκούραστος και να δίνει το 100% του εαυτού σου”

- Εσύ προσωπικά περίμενες ποτέ να φτάσεις τόσο ψηλά;

“Πάντα αγαπούσα το ποδόσφαιρο! Αλλά αυτό που έλεγα πάντα είναι αργά και σταθερά βήματα. Ποτέ δεν έκανα κάτι που να ξεπερνά τις δυνατότητές μου. Έχω χρόνια μπροστά μου, να γίνω καλύτερος και να αγωνιστώ σε μεγαλύτερη κατηγορία”.

ladas2

- Ποια ήταν τα όνειρα σου για το μέλλον; Το ποδόσφαιρο το έβλεπες ως μελλοντικό σου επάγγελμα;

“Γύρω στα 15 που κατάλαβα ότι μου αρέσει αυτό που κάνω και έβλεπα ότι είμαι καλός σε αυτό και τότε άρχισα να το βλέπω ως επάγγελμα. Βέβαια για να το δω ως μελλοντικό επάγγελμα έπρεπε να κάνω και τις ανάλογες θυσίες.“Έχασα” την οικογένειά μου, τους φίλους μου, δηλαδή δεν τους ζούσα καθημερινά και αυτό έγινε όταν βρέθηκα στον Αστέρα Τρίπολης και τον Ηρακλή, που για μένα αυτές οι δύο ομάδες αποτελούν κεφάλαιο στη ζωή μου!”

Κατά τη γνώμη σου το Ηλειακό ποδόσφαιρο βοηθά τους νέους ποδοσφαιριστές να εξελιχθούν και να ανέβουν ένα σκαλοπάτι πιο πάνω;
- “Στην Ηλεία υπάρχουν αξιόλογοι προπονητές και άνθρωποι οι οποίοι μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά και το καλό στον τόπο μας είναι ότι υπάρχουν αρκετές ακαδημίες που δίνουν σημασία στα παιδιά.”

- Εσύ πως κατάφερες να ξεφύγεις από το τοπικό ποδόσφαιρο;

“Με πολλή προπόνηση και πολλή δουλειά και με την νοοτροπία του επαγγελματισμού, που ακολουθούσα. Όλοι οι κόποι μου όλων των χρόνων με οδήγησαν στον Αστέρα και μετέπειτα στον Ηρακλή Θεσσαλονίκης”.

- Θέλω να μου περιγράψεις τις διαφορές ανάμεσα σε έναν επαγγελματία και σε έναν ερασιτέχνη ποδοσφαιριστή.

“Οι διαφορές είναι καθαρά νοοτροπίας. Αρχικά πρέπει να “ρίξεις” πολύ ατομική δουλειά! Γιατί, όταν είσαι επαγγελματίας αμείβεσαι κιόλας, είναι το επάγγελμά σου 100%, ζεις από αυτό. Το ποδόσφαιρο για τον ερασιτέχνη είναι χόμπι. Βέβαια τι είσαι επαγγελματίας, τι ερασιτέχνης άμα αγαπάς αυτό που κάνεις είναι το ίδιο.”

- Αντιμετώπισες ποτέ δυσκολίες στον χώρο του ποδοσφαίρου;

- “Πάρα πολλές δυσκολίες. Στο ποδόσφαιρο υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός, πολλά άτομα στην ίδια θέση και αν δεν δίνεις κάθε μέρα τον καλύτερό σου εαυτό, τότε θα έχεις θέμα. Από εκεί και πέρα είναι πολύ ψυχοφθόρο το να βρίσκεσαι σε μια ομάδα και να προσπαθείς να δώσεις το 100% του εαυτού σου”.

- Θεωρείς ότι σε έχουν αδικήσει ποτέ;

- “Αδικίες υπάρχουν παντού στη ζωή, όχι μόνο στο ποδόσφαιρο. Πρέπει όμως να τις προσπερνάς για το δικό σου καλό και μόνο”.

- Θέλω να μου περιγράψεις πως νιώθεις όταν μπαίνεις στο γήπεδο την ώρα που ξεκινά ο αγώνας.

“ Την ώρα του αγώνα τα ξεχνάς όλα. Το πιο σημαντικό για μένα είναι η προετοιμασία. Για μένα σαν Παναγιώτης η ψυχολογία μου φτιάχνεται στο ζέσταμα. Από εκεί και πέρα πρέπει να είμαι συγκεντρωμένος σε αυτό που κάνω”

- Συμβουλές δέχεσαι;

- “Πάντα δέχομαι συμβουλές. Όσο και να μεγαλώσω συμβουλές δέχομαι και θα δέχομαι από οποιονδήποτε. Από έναν απλό φίλαθλο έως έναν σπουδαίο προπονητή!”.

- Πως νιώθεις όταν δεν καταφέρνεις να πιάσεις την μπάλα και καταλήγει στα δίχτυα;

- “Σίγουρα είναι κάτι πολύ άσχημο για εμένα και ακόμα πιο δύσκολο όταν κρίνεται και το αποτέλεσμα..”

- Κατά τη γνώμη σου ποιο είναι το Α και το Ω στο σύγχρονο ποδόσφαιρο;

- “Πλέον το σύγχρονο ποδόσφαιρο απαιτεί να έχεις ένα σύνολο νοητικό, φυσικής κατάστασης και τεχνικής. Για να πετύχεις τον στόχο σου πρέπει να τα έχει και τα τρία. Αν σου λείπει κάποιο τότε θα πρέπει να το δουλέψεις…”.

- Το όνειρο κάθε νέου παιδιού που ασχολείται με το ποδόσφαιρο είναι να βρεθεί σε μια μεγάλη ομάδα;

“Γι’ αυτό ξεκινάς! Αυτός είναι ο στόχος. Η μεγάλη ομάδα τώρα, για κάποιον μπορεί να είναι μία στην Α' Εθνική Ελλάδος, για κάποιον άλλον μπορεί να είναι στην Ευρώπη. Από εκεί και πέρα το αν κάποιος καταφέρει να φτάσει ψηλά εξαρτάται από το πόσο δουλεύει για να το πετύχει αυτό.”

- Πιστεύεις ότι λείπει κάτι από το δικό μας τοπικό ποδόσφαιρο;

“Σίγουρα λείπει ο Πανηλειακός”

Εκτός από εσένα με το ποδόσφαιρο ασχολείται και ο αδερφός σου (σ.σ. Γιώργος Λαδάς) τερματοφύλακας και αυτός ο οποίος φέτος αγωνίστηκε στον Πλατανιά. Μίλησε μας λίγο και για την δική του πορεία.

“Με τον αδερφό μου έχω βρεθεί στην ίδια ομάδα, στον Αστέρα Τρίπολης, στον οποίο αγωνίστηκε στην Κ15 και φέτος αγωνίστηκε στην Κ19 του Πλατανιά με συμμετοχή σε όλα τα παιγνίδια και είναι σχετικά πολύ ικανοποιημένος με την φετινή του πορεία. Σαν αδερφός του εύχομαι ό,τι καλύτερο!”.

ladas3

- Οι άνθρωποι εδώ στην περιοχή μας, πως βλέπουν το ποδόσφαιρο; Και ειδικότερα οι μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι που έχουν διαφορετικές αντιλήψεις απ' τους νέους και που έχουν ζήσει το ποδόσφαιρο σε άλλη εποχή.

-“Οι μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι έχουν συνηθίσει να βλέπουν ένα “ρομαντικό” ποδόσφαιρο παλιάς εποχής. Οι συνθήκες και οι καιροί αλλάζουν τα πράγματα όμως και έτσι πρέπει να αλλάξει και το ποδόσφαιρο και να μπούμε στην Ευρωπαϊκή νοοτροπία και φιλοσοφία”.

- Όνειρα για το μέλλον κάνεις;

“Να έχω πάνω από όλα υγεία, να είμαι γερός, να μπορώ να δίνω σε οποιαδήποτε ομάδα κι αν είμαι το 100% του εαυτού μου!”.

- Την επόμενη ποδοσφαιρική σεζόν δηλαδή δεν θα σε δούμε στη Δόξα Ν. Μανωλάδας;

“Τη νέα χρονιά θα βρίσκομαι στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στο Βέλγιο, στη Β' Εθνική στην KFC OOSTERZONEN, όπου θα έχω μια νέα πρόκληση στην καριέρα μου και στη ζωή μου και ελπίζω να πάνε όλα καλά!”.

Αν γυρνούσες τον χρόνο πίσω θα ασχολιόσουν ξανά με το ποδόσφαιρο;

- “Το μόνο που έχω μετανιώσει είναι ότι ενώ είχα τη δυνατότητα να περάσω σε μια σχολή και δεν τα κατάφερα. Και η συμβουλή μου που θα δώσω στους μικρότερους από εμένα είναι να πάρουν ένα “χαρτί” στα χέρια τους! Είναι μεγάλο όφελος για έναν αθλητή. Επίσης μια ακόμη συμβουλή που θέλω να δώσω στους μικρότερους, είναι να δουλεύουν και να μην τα παρατάνε με την παραμικρή δυσκολία.”

Ευχαριστούμε πολύ τον Παναγιώτη Λαδά και του ευχόμαστε τα καλύτερα στη νέα του ομάδα!

  • 27/06/2016 - 15:00