Live Score

Παϊρότζ Πιεμπονγκσάντ: Αυτός είναι ο επίδοξος αγοραστής της ΠΑΕ Παναθηναϊκός

 

Ο Παϊρότζ Πιεμπονγκσάντ είναι ο Ταϊλανδός επιχειρηματίας που αποτέλεσε δεξί χέρι πρωθυπουργών της χώρας του, πήγε τους Άραβες στη Μάντσεστερ Σίτι, διαπραγματεύτηκε με Ροναλντίνιο, συναντήθηκε με τον Μπιλ Κλίντον, μετονόμασε το League Cup και πλέον συζητά για τον Παναθηναϊκό.

Ο Ταϊλανδός Παϊρότζ Πιεμπονγκσάντ βρίσκεται πίσω από την πρόταση ξένου fund για την εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της ΠΑΕ Παναθηναϊκός.

Γεννημένος στις 12 Ιουνίου 1955 στο Μπανγκ Τσανγκ του Ραγιόνγκ, αποτελεί έναν από τους πιο γνωστούς επιχειρηματίες της χώρας, με έντονη σχέση με τον αθλητισμό και δη το ποδόσφαιρο, πανίσχυρους δεσμούς με τον πολιτικό χώρο και ιδιοκτήτης κι άλλων συλλόγων.

Ανιψιός πρώην υπουργού οικονομικών της χώρας, ο Πιεμπονγκσάντ μεγάλωσε ως... γείτονας του πολέμου του Βιετνάμ, αφού οι πρώτες παραστάσεις του ως παιδί ήταν οι αμερικανικές βάσεις κοντά στο σπίτι του, στο Ταπάο. Σπούδασε μηχανολόγος μηχανικός και για ένα σύντομο χρονικό διάστημα εργάστηκε ως καθηγητής, μέχρι που άλλαξε τελείως ρότα.

Η επιχειρηματική δραστηριοποίησή του

Εφαρμόζοντας διάφορες πρακτικές που έμαθε από τη συνύπαρξή του με στρατιωτικές δυνάμεις, ίδρυσε μία εταιρία ανθρωπίνου δυναμικού, η οποία εφοδίαζε με εργατικά χέρια διάφορες εταιρίες στην Ταϊλάνδη αλλά και στη Μέση Ανατολή. Ανέπτυξε στενές σχέσεις με μέλη της βασιλικής οικογένειας της Σαουδικής Αραβίας κι αναλάμβανε την εργολαβία για την ενίσχυση με δυναμικό -κυρίως εργατών- αρκετών εταιριών.

Στα μέσα της δεκαετίας του '80 εκμεταλλεύτηκε την ανάπτυξη στον τομέα των υποδομών στην πατρίδα του και συνδυάζοντας τις γνώσεις, την επιχείρηση και τις διασυνδέσεις, ανέλαβε αρκετά κατασκευαστικά έργα, ιδίως στην Μπανγκόκ. Παράλληλα, ίδρυσε το "Ban Chang Group", μία επενδυτική εταιρία με συμμετοχή στους τομείς της κατοικίας, της βιομηχανίας, των τηλεπικοινωνιών, της τεχνολογίας κά.

Η ΕΝΑΣΧΟΛΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η πολιτική σκηνή τον ενδιέφερε πάντα και όταν απέκτησε την ισχύ μέσω των επιχειρήσεών του, έκανε τη μετάβαση, αρχικά ως σύμβουλος του αναπληρωτή πρωθυπουργού, στρατηγού Πραμάρν Αντιρεκσάρν, κι ακολούθως ως σύμβουλος του πρωθυπουργού, στρατηγού Τσατιτσάι Τσουμχάβεν, και του υπουργού εξωτερικών, Κασεμσαμοσόρν Κασεμσρί.

Η παρουσία του στο υπουργείο εξωτερικών του έδωσε την ευκαιρία να επεκτείνει την παρουσία του στην υπόλοιπη Ασία, στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ. Στο γραφείο του στη Μπανγκόκ, μάλιστα, υπάρχει σε περίοπτη θέση μία φωτογραφία του με τον πρώην πλανητάρχη Μπιλ Κλίντον, μετά από συνάντησή τους το 1998. Το 1991 ορίστηκε μέλος της Γερουσίας της χώρας, αξίωμα που κατείχε μέχρι το 1999. Η εμπειρία του τον διατήρησε σε υψηλά αξιώματα και γι' αυτό ο 23ος πρωθυπουργός της χώρας, ο Τακσίν Σιναβάτρα, τον πήρε μαζί του ως σύμβουλο και γενικότερα δεξί χέρι του.

Ο Πιεμπονγκσάντ διατήρησε την επιχειρηματική δραστηριοποίησή του, όμως, αναλαμβάνοντας ρόλους συμβούλου σε διάφορες εταιρίες, μεταξύ άλλων στη "Red Bull Group" του Πεκίνου. Η ενασχόλησή του με τον τομέα των ενεργειακών ποτών τον οδήγησε στη θέση του επικεφαλής του "Carabao Group", της εταιρίας που κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο της συγκεκριμένης αγοράς στην Ταϊλάνδη, μέσω του "Carabao Energy Drink".

Επιπλέον, μαζί με τον απόφοιτο του Γέιλ και του Χάρβαρντ, Τζακ Σρισουμρίντ, ίδρυσαν την εταιρία συμβούλων επιχειρήσεων "Empire Asia", με γραφεία σε Μπανγκόκ και Ντουμπάι, η οποία ειδικεύεται σε αγοραπωλησίες επιχειρήσεων.

Η αθλητική δραστηριοποίησή του

Ο Πιεμπονγκσάντ είχε πάντοτε μία τάση προς τον αθλητισμό, η οποία μεταφράστηκε για πρώτη φορά με κάποιον ρόλο το 1990, όταν για έναν χρόνο διετέλεσε αντιπρόεδρος της εγχώριας ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας. Επιπροσθέτως, το 1990 ήταν ο γενικός αρχηγός της ποδοσφαιρικής ομάδας της Ταϊλάνδης στους Πανασιατικούς Αγώνες (1990) και στους Αγώνες Νοτιοανατολικής Ασίας (1991).

ΕΚΑΝΕ ΤΟ DEAL ΤΟΥ ΑΙΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΣΙΤΙ

Η πιο διάσημη ενασχόλησή του με το ποδόσφαιρο, όμως, ήρθε αρκετά χρόνια αργότερα και αφορούσε την πιο συνταρακτική αλλαγή ιδιοκτησίας της σύγχρονης εποχής. Μετά από την αποτυχημένη απόπειρα να αναλάβει τη Λίβερπουλ και μετά από την αποχώρησή του από την πρωθυπουργία, ο Σιναβάτρα έγινε ιδιοκτήτης της Μάντσεστερ Σίτι τον Ιούνιο του 2007 για περισσότερα από 100.000.000 ευρώ.

  • 17/04/2018 - 12:59