Live Score

Συνέντευξη Λευτ. Ντάβαρη: "Ύψιστη τιμή να εκπροσωπείς την χώρα σου..."

Συνέντευξη: Μαρία Καραντώνη
Σαράντα οκτώ διακρίσεις σε 13 χρόνια ενασχόλησης με το καράτε μετρά ο πρωταθλητής μας, Λευτέρης Ντάβαρης.

Ο 21 καρατερίστας, που πλέον είναι και εκπαιδευτής καθώς είναι κάτοχος μαύρης ζώνης ενός νταν, ξεκίνησε στην ηλικία των 8 ετών και με την εκ του ασφαλούς καθοδήγηση του δασκάλου του Διαμαντή Κρεμμύδα, έχει καταφέρει να αποτελεί ένα από τα αστέρια του ελληνικού καράτε.
Αυτό το «μαρτυρούν» οι 48 διακρίσεις του σε μεγάλους αγώνες, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι οκτώ φορές έχει αναδειχθεί χρυσός πρωταθλητής Ελλάδος στις κατηγορίες του.
Παράλληλα είναι μέλος της Εθνικής Ανδρών, ενώ έχει αποτελέσει μέλος και όλων των εθνικών ομάδων με βάση την ηλικία του (Παίδων, Εφήβων, Νέων Ανδρών).
Επόμενος μεγάλος στόχος για τον Λευτέρη θα είναι οι μεσογειακοί αγώνες του Μαρόκο, αν και εφόσον, όπως μας αναφέρει, βρεθούν τα χρήματα αφού η πολιτεία δεν επιχορηγεί το άθλημα του καράτε, παρότι από το 2020 θα συμπεριληφθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες (του Τόκιο), η πρόκριση στους οποίους αποτελεί το μεγάλο στόχο του πρωταθλητή μας. Ο Λ. Ντάβαρης μιλάει σήμερα στην Πρωινή. Αναλυτικά μας αναφέρει:

- Κατ’ αρχάς η ενασχόλησή σου με το καράτε στην ηλικία των 8 ετών ήταν επιλογή δική σου ή των γονιών σου;

«Κατ’ αρχάς αποτελούσε επιθυμία δική μου, καθώς είχα αγαπήσει το καράτε μέσα από τις ταινίες που έβλεπα. Αυτό συμβάδιζε και με την επιθυμία των γονιών μου, οι οποίοι ήθελαν να ασχοληθώ μ’ ένα σπορ που θα μου προσφέρει αυτοπροστασία».

- Όταν ξεκίνησες το καράτε, πίστευες ότι θα μπορούσες να έχεις τόσες διακρίσεις;

«Σε καμία περίπτωση όχι, γιατί απλά εγώ ασχολήθηκα με το καράτε μόνο και μόνο επειδή μου άρεσε κι όχι επειδή προσέβλεπα σε κάτι παραπάνω».

- Παρότι δεν ήταν στόχος σου, τα κατάφερες; Τι σε βοήθησε σ’ αυτό;

«Ο δάσκαλός μου, ο κ. Διαμαντής Κρεμμύδας με παρότρυνε δειλά- δειλά να μετάσχω σε αγώνες και σιγά – σιγά έρχονταν και οι επιτυχίες. Και κάπως έτσι όλα βρήκα ν το δρόμο τους»

- Ποια θεωρείς εσύ ως μεγαλύτερη από τις 48 έως τώρα διακρίσεις σου σε Ελλάδα και Εξωτερικό;

«Όνειρο κάθε αθλητή είναι να γίνει πρωταθλητής στην χώρα του. Κι αυτό έχω ευτυχίσει να το επιτύχω οκτώ φορές στην κατηγορία μου. Άρα η νίκη σε κάθε πανελλήνιο πρωτάθλημα είναι και ήταν ξεχωριστή για μένα και έχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου».

- Είσαι κι αναπόσπαστο μέλος όλων των Εθνικών ομάδων, ανάλογα με την ηλικία σου. Τώρα είσαι μέλος την Εθνικής Ανδρών. Πόσο σημαντικό είναι για κάθε αθλητή να εκπροσωπεί την χώρα του;

«Το να φορέσει κάποιος τη φανέλα με το εθνόσημο αποτελεί ύψιστη τιμή και του δίνει ένα έξτρα κίνητρο να προσπαθεί παραπάνω. Δεν υπάρχει καλύτερο συναίσθημα από το να μπορεί κάποιος να εκπροσωπήσει στο εξωτερικό τη χώρα του και να συμβάλλει στο να ακουστεί το όνομά της».

- Για ποιους αγώνες προετοιμάζεσαι αυτήν την περίοδο και τι μπορούμε να περιμένουμε από εσένα;

«Προετοιμάζομαι για το Μεσογειακό πρωτάθλημα στο Μαρόκο, αν και εφόσον καταφέρω να πάρω μέρος, αφού δεν έχουμε την απαιτούμενη βοήθεια από το κράτος. Δυστυχώς η πολιτεία δεν βοηθάει το καράτε και ουσιαστικά δεν το έχει επιχορηγήσει ποτέ, παρότι είναι ένα άθλημα που φέρνει πάντα διακρίσεις στην χώρα».

- Αναφορικά με το καράτε έχεις ήδη πετύχει πολλά. Ποιος όμως είναι ο μεγάλος σου στόχος; Πιστεύεις ότι υπάρχει κάτι που ακόμα δεν έχεις καταφέρει;

«Το μεγάλο όνειρο ή διακαής πόθος κάθε αθλητή είναι η συμμετοχή σε Ολυμπιάδα και το καράτε θα συμμετάσχει για πρώτη φορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020 (στο Τόκιο). Εύχομαι και ελπίζω να τα καταφέρω. Είναι για μένα όνειρο ζωής και ένα έξτρα κίνητρο να συνεχίσω να αγωνίζομαι σκληρά».

Κλείνοντας, θα ήθελες να προσθέσεις κάτι;
«Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον δάσκαλό μου, Διαμαντή Κρεμμύδα, τους γονείς μου, τους εθνικούς προπονητές καθώς κι όλους όσοι με έχουν βοηθήσει να φτάσω έως εδώ».

 

  • 11/07/2016 - 19:41